sobota, 25 października 2014

Ryż z sosem pomidorowym


Jest to danie, które robi się bardzo szybko, a na dodatek świetnie smakuje. Sos pomidorowy można wykorzystać do różnych potraw. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. Mi przypadło właśnie takie połączenie. Teraz w okresie jesienno-zimowym ważne jest by większa część naszych posiłków była spożywana na ciepło.

Brązowy ryż zawiera więcej białka niż biały, ma sporo witamin i soli mineralnych. Dodatkowo w jego składzie znajduje się  kwas fitynowy, który wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn. Sos pomidorowy o wiele lepiej smakuje, gdy jest samo robiony. Nie zawiera sztucznych konserwantów i innych polepszaczy. Oliwa z oliwek duszona z pomidorami w 100°C daje nam kwas linolowy, który wspomaga krążenie i jest lekarstwem na choroby serca.

Składniki:

-100g brązowego ryżu
-kurkuma
-5 pomidorów śliwkowych
-4 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
-3 ząbki czosnku
-1 mała cebula
-suszona bazylia
-czosnek niedźwiedzi(opcjonalnie)
-ziarenka czarnuszki
-sól himalajska

Wykonanie:

Wrzucamy ryż do wrzącej wody, dodajemy szczyptę kurkumy i czekamy 25 min aż się zagotuję. W międzyczasie zaparzamy pomidory i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 obrane i pokrojone ząbki czosnku, posiekaną cebulę, szczyptę bazylii, czosnek niedźwiedzi i ziarenka czarnuszki. Sos gotujemy na małym ogniu 20 min. Jeśli chcesz by ryż był bardziej miękki, przykrywasz garnek i czekasz 10 min.
Następnie wykładasz ryż na talerz, polewamy sosem, solimy i dekorujemy bazylią.
Całe danie jest banalnie proste! Do tego można dodać wedle uznania pieczone/gotowane warzywa, które świetnie komponują się z ryżem i sosem.



Smacznego!


pozdrawiam
DEJW

czwartek, 16 października 2014

Popołudniowa drzemka? Sprawdź ile czasu spać by wstać wypoczętym



Drzemka to naprawdę coś wspaniałego, pod warunkiem, że wiemy ile czasu na nią przeznaczyć. Zbyt długie spanie spowoduje, że będziemy jeszcze bardziej zmęczeni niż wcześniej. Tak więc sen może być naszym dopalaczem lub wrogiem.

poniedziałek, 13 października 2014

11 produktów żywnościowych, by wzmocnić odporność organizmu


Jesień już się zaczęła, a wraz z nią przyszły pierwsze przeziębienia i wirusy. Dziś napisze o tym, jak możemy wzmocnić naszą odporność, a tym samym zabezpieczyć się przed zarażeniem. W końcu jesień to piękny i kolorowy okres, więc lepiej wyjść na spacer do parku niż leżeć w łóżku przed telewizorem i się kurować!

piątek, 10 października 2014

LISTA RZECZY, KTÓRYCH BĘDZIESZ ŻAŁOWAŁ ŻE NIE ZROBIŁEŚ GDY BYŁEŚ MŁODY



Czas leci tak szybko, że nawet nie zdążysz się obejrzeć a już stajesz się dorosły. Wtedy to przychodzą pierwsze obowiązki, odpowiedzialność, rodzina, praca itd. Dlatego dziś przedstawiam listę, która może uświadomi niektórym jak szybko przemija czas i czy w pełni z niego korzystają.