Brązowy ryż zawiera więcej białka niż biały, ma sporo witamin i soli mineralnych. Dodatkowo w jego składzie znajduje się kwas fitynowy, który wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn. Sos pomidorowy o wiele lepiej smakuje, gdy jest samo robiony. Nie zawiera sztucznych konserwantów i innych polepszaczy. Oliwa z oliwek duszona z pomidorami w 100°C daje nam kwas linolowy, który wspomaga krążenie i jest lekarstwem na choroby serca.
Składniki:
-100g brązowego ryżu-kurkuma
-5 pomidorów śliwkowych
-4 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
-3 ząbki czosnku
-1 mała cebula
-suszona bazylia
-czosnek niedźwiedzi(opcjonalnie)
-ziarenka czarnuszki
-sól himalajska
Wykonanie:
Wrzucamy ryż do wrzącej wody, dodajemy szczyptę kurkumy i czekamy 25 min aż się zagotuję. W międzyczasie zaparzamy pomidory i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 obrane i pokrojone ząbki czosnku, posiekaną cebulę, szczyptę bazylii, czosnek niedźwiedzi i ziarenka czarnuszki. Sos gotujemy na małym ogniu 20 min. Jeśli chcesz by ryż był bardziej miękki, przykrywasz garnek i czekasz 10 min.Następnie wykładasz ryż na talerz, polewamy sosem, solimy i dekorujemy bazylią.
Całe danie jest banalnie proste! Do tego można dodać wedle uznania pieczone/gotowane warzywa, które świetnie komponują się z ryżem i sosem.
Smacznego!
pozdrawiam
DEJW
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz