sobota, 25 października 2014

Ryż z sosem pomidorowym


Jest to danie, które robi się bardzo szybko, a na dodatek świetnie smakuje. Sos pomidorowy można wykorzystać do różnych potraw. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. Mi przypadło właśnie takie połączenie. Teraz w okresie jesienno-zimowym ważne jest by większa część naszych posiłków była spożywana na ciepło.

Brązowy ryż zawiera więcej białka niż biały, ma sporo witamin i soli mineralnych. Dodatkowo w jego składzie znajduje się  kwas fitynowy, który wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn. Sos pomidorowy o wiele lepiej smakuje, gdy jest samo robiony. Nie zawiera sztucznych konserwantów i innych polepszaczy. Oliwa z oliwek duszona z pomidorami w 100°C daje nam kwas linolowy, który wspomaga krążenie i jest lekarstwem na choroby serca.

Składniki:

-100g brązowego ryżu
-kurkuma
-5 pomidorów śliwkowych
-4 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
-3 ząbki czosnku
-1 mała cebula
-suszona bazylia
-czosnek niedźwiedzi(opcjonalnie)
-ziarenka czarnuszki
-sól himalajska

Wykonanie:

Wrzucamy ryż do wrzącej wody, dodajemy szczyptę kurkumy i czekamy 25 min aż się zagotuję. W międzyczasie zaparzamy pomidory i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 obrane i pokrojone ząbki czosnku, posiekaną cebulę, szczyptę bazylii, czosnek niedźwiedzi i ziarenka czarnuszki. Sos gotujemy na małym ogniu 20 min. Jeśli chcesz by ryż był bardziej miękki, przykrywasz garnek i czekasz 10 min.
Następnie wykładasz ryż na talerz, polewamy sosem, solimy i dekorujemy bazylią.
Całe danie jest banalnie proste! Do tego można dodać wedle uznania pieczone/gotowane warzywa, które świetnie komponują się z ryżem i sosem.



Smacznego!


pozdrawiam
DEJW

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz