poniedziałek, 13 października 2014

11 produktów żywnościowych, by wzmocnić odporność organizmu


Jesień już się zaczęła, a wraz z nią przyszły pierwsze przeziębienia i wirusy. Dziś napisze o tym, jak możemy wzmocnić naszą odporność, a tym samym zabezpieczyć się przed zarażeniem. W końcu jesień to piękny i kolorowy okres, więc lepiej wyjść na spacer do parku niż leżeć w łóżku przed telewizorem i się kurować!



Oto lista zawierająca jedzenie, które nie tylko dostarczy nam niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów, ale właśnie teraz jest łatwo dostępne, tanie i pyszne!


1. Jogurt naturalny

Jogurt uważany jest za jeden z kluczowych produktów poprawiający odporność. Jest zdrową przekąską, która znajduje się w codziennej diecie niejednego z nas. Zawiera bakterie, które potrzebne są organizmowi do obrony przed infekcjami i szkodliwymi bakteriami. Jedzenie jogurtów (szczególnie naturalnych i greckich) zawierających probiotyki zwiększa ilość białych krwinek, co znacznie poprawia szybkość reakcji układu immunologicznego. Warto dodać, że najlepsze jogurty to te które są zrobione na pełnotłustym mleku. Oddzielny post na temat samorobionych jogurtów naturalnych już wkrótce.

2. Dynia 

To największe warzywo świata w 90% składa się z wody. Zawiera karoteny: prowitaminę A i witaminę E, świetnie chroniące przed chorobotwórczymi intruzami. W dyni jest też sporo witaminy C, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu. Zalecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Sezon na dynię zaczyna się z końcem września i jesienią, jako warzywo sezonowe, warto ją jeść jak najczęściej, tym bardziej, że ma wiele odmian i może być podawana na dziesiątki sposobów (począwszy od zupy, a na dżemie skończywszy). Kupując dynie, wybieraj te w intensywnym kolorze – im dynia ciemniejsza, tym więcej zawiera karotenoidów. Dynią mogą się zajadać nawet osoby na diecie, gdyż ma bardzo mało kalorii.
Przepis na dynie znajdziesz tutaj.

3. Kapusta

 Choć ma opinię ciężkostrawnego i pospolitego warzywa, kapusta potrafi czynić cuda. Nie tylko zapobiega anemii i obrzękom, leczy kaca, choroby stawów, poprawia wygląd włosów i paznokci, ale też podnosi odporność. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C  i kwasu askorbinowego – ma ich więcej niż pietruszka i cytryna. Zawiera komplet niezbędnych dla zdrowia witamin: z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny, bardzo dużo wapnia, magnezu i potasu, żelazo i kwas foliowy (najwięcej w zewnętrznych liściach) oraz przeciwutleniacz - glutation.  Warto jeść ją nawet codziennie, szczególnie 30 min przed zjedzeniem produktów mięsnych.

4. Czosnek

Nie każdy lubi czosnek, ale jego lecznicze właściwości są nie do przecenienia. Ma wszechstronne działanie: korzystnie wpływa na drogi oddechowe i moczowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, chroni przed zgagą, działa przeciwskurczowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. System odpornościowy wspomaga w ten sposób, że wzmacnia „naturalnych zabójców”, leukocyty – pierwszą linię obrony organizmu. Zawiera kilka rodzajów podnoszących odporność antyoksydantów. Dziennie warto spożywać choćby jeden ząbek czosnku, świeży (np. na kanapce)  lub dodany do potraw podczas smażenia/gotowania (wtedy najlepiej go obrać, posiekać i odstawić na 15-20 minut).

5. Czarnuszka

To niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Wspominana już w zapisach biblijnych, używana jako panaceum przez starożytnych, którzy uważali, że czarnuszka i jej drogocenny olej „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. Nasiona czarnuszki posiadają ponad 100 aktywnych substancji, z czego część zapewne nie została jeszcze przez naukowców odkryta. To prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych! Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.

6. Szpinak

Szpinak to „superjedzenie”. Chroni przed udarem i miażdżycą, produkuje nowe komórki i naprawia DNA, świetnie podnosi odporność. Jest prawdziwą skarbnicą minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, witamin C i A. Zawarta w nim luteina i beta-karoten mają potwierdzone działanie antyrakowe. Właśnie ze względu na zawartość w szpinaku karotenoidów nie należy zbyt długo go gotować – najlepiej liście szpinaku lekko sparzyć lub jeść surowe w sałatce. Szpinak można też podgotować w garnku bez wody, wystarczy lekko go posolić, szpinak ugotuje się we własnym soku, nie tracąc przy tym cennych właściwości.

7.  Herbata z czystka

Dzięki temu, że jest niezwykle bogata w polifenole doskonale rozprawia się z drobnoustrojami, np. z wirusami. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomaga szybciej pozbyć się symptomów. Zanim więc sięgniesz po jakiekolwiek reklamowane w TV apteczne „lekarstwo na grypę i przeziębienie” – napij się herbatki z czystka. Jego skuteczność w przypadku infekcji potwierdziły badania kliniczne. Dodatkowo jest to roślina silnie antyoksydacyjna, ma olbrzymią zdolność do wyłapywania wolnych rodników i  do obniżania aktywności kolagenazy (enzymu odpowiedzialnego za rozkład kolagenu), przez co działa odmładzająco, przeciwzapalnie i witalizująco na ludzki organizm.

8. Miód

Miodowe lekarstwa i środki wzmacniające są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich, przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborach związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Polecane są przede wszystkim dzieciom, osobom starszym i z przykrymi objawami przekwitania. Są w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe organizmu i wzmóc apetyt. Niektóre gatunki miodu zabijają te bakterie, którym nie dają rady współczesne antybiotyki.

9.  Siemię lniane

Tłuszcze omega-3 oprócz ochrony układu krwionośnego wspomagają naszą odporność. NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są potrzebne do produkcji prostaglandyn pobudzjących układ immunologiczny do działania. Siemię lniane jest świetnym źródłem kwasów omega-3, wystarczy dodawać go codziennie do swoich potraw.

10. Kasza jaglana

 Kasza jaglana jest doskonałym lekiem w spadku odporności organizmu, a więc w przypadku nawracających, przewlekłych i wyczerpujących infekcji wirusowych oraz bakteryjnych, zwłaszcza jeśli towarzyszą im zmiany ropne, np. leczy anginę i jest bezcennym lekiem w przypadku grzybic, gdyż jako jedyne ziarno odkwasza organizm i wzmacnia system immunologiczny, a także leczy całą tkankę łączną, wszystkie powłoki ciała i narządów. Bardziej ogrzewa i bardziej osusza jeżeli przed ugotowaniem jest podprażona i taką kaszę stosujemy w zimie oraz w przypadku uczucia dużego wychłodzenia organizmu.

11. Cytryna

Cytryna znana jest ze swoich właściwości odkażających oraz z tego, że stanowi bogate źródło witaminy C. Oprócz silnych właściwości bakteriostatycznych, skutecznie przeciwdziała procesowi starzenia powodowanemu przez wolne rodniki, podnosi odporność organizmu, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, wpływa korzystnie na nasz metabolizm, bierze udział w syntezie kolagenu, przyspieszając proces gojenia się ran. Picie na czczo soku z tego owocu zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm.

 

 Zachowanie silnego systemu immunologicznego wcale nie jest skomplikowane dopóki zdrowa dieta, bogata w wartościowe składniki odżywcze sprawia Ci przyjemność. Dołącz produkty z tej listy do swojego menu, by zwalczać choroby. Pamiętaj jednak o ruchu na świeżym powietrzu lub jakiejkolwiek formie aktywności fizycznej.... W zdrowym ciele, zdrowy duch...

Kiszona  
 Z całą stanowczością chcę podkreślić, że nie namawiam nikogo do zrezygnowania z przyjmowania lekarstw przepisanych przez lekarza. Jednak wielką szkodę dla organizmu wyrządzamy gdy ograniczamy się tylko i wyłącznie do nich, zapominając o tym, że pierwsze skrzypce w utrzymaniu zdrowia i witalności gra nasz styl życia!


Pozdrawiam ciepło                
            DEJW                





source:
http://www.medme.pl/artykuly/10-pokarmow-na-odpornosc,3105445,1.html#01
http://www.akademiawitalnosci.pl/20-powodow-dla-ktorych-pokochasz-czarnuszke/ 
http://www.akademiawitalnosci.pl/10-powodow-dla-ktorych-warto-pic-herbatke-z-czystka/
http://www.fitnow.pl/pl/dieta/jedzenie-wzmacniajace-odpornosc
http://zdrowie.wp.pl/multimedia/galerie/go:1/art750.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz